Evde Reçel Yapımı

Evde recel yap1

Evde Reçel Yapımı

Kahvaltıların vazgeçilmez tatlısı reçel, yüzyıllardır Türk mutfağında iştah açıcı ve şifa kaynağı olarak görülmüştür. İçerisinde bulunan bitki ve meyveler vücuda faydalı yiyeceklerdir. Şekerli olmasıyla orantılı olarak kana çabuk karışır ve enerji verir.

Peki iyi bir reçel yapmak için nelere dikkat edilmesi gerekir. Öncelikle kullanacağımız meyvelerin mevsiminde ve diri olması gerekmektedir. Diriliğini kaybetmiş ve bozulmaya yüz tutmuş meyveleri kullanmak ekonomik gibi gözükse de ortaya çıkan reçelin kötü olmasıyla birlikte şeker, zaman ve enerji kaybına neden olabilir.

Meyveleri reçel yapmadan önce üzerine toz şeker ekerek bir süre bekletin. Bu meyvelerin yapılarındaki suyun ve tadın açığa çıkmasını sağlayacak. Böylece reçelinize çok fazla su ve şeker koymadan, daha sağlıklı ve lezzetli sonuçlar elde edebileceksiniz.evde reçel yapımı

Evde reçel yapımı için kullanacağımız meyveler kadar su da önemli. Kireçsiz ve dinlenmiş içme suyu kullanmak reçelinizi daha lezzetli hale getirecektir.

Reçelin şekerini iyi ayarlamak gerekmektedir. Göz kararı kullanılan şeker, reçelinizin kıvamını ve tadını etkileyecektir. Hangi meyvenin reçelini yapıyorsanız ona göre şeker kullanmanız lazım. Ekşi meyveler daha fazla şeker kaldırır.

Reçele eklediğiniz şekeri dengelemek için kaynatmanın sonuna doğru limon suyu veya limon tuzu ilave etmeniz gerekir. Bu işlem hem reçelinize kıvam katar hem de uzun ömürlü olmasını sağlar.

Reçeli kaynatırken üzerinde oluşan köpükler berraklığına ve rengine zarar verebilir. Bu sebepten dolayı kaynatmanın sonunda üzerinde oluşan köpükleri bir kaşık ile toplayın. Ayrıca reçeli metal kaşık ile değil tahta kaşık ile karıştırmaya özen gösterin.

Reçelin kıvamını tutturmak için, reçelinizden bir kaşık alıp düz bir tabağa koyun. Eğer reçeliniz dağılıyorsa biraz daha kaynatmanız gerekmektedir. Dağılmayıp formunu koruyorsa reçelinizi ocaktan alabilirsiniz demektir. Reçeli tabak yerine bir bardak dolusu suya da damlatabilirsiniz. Dağılmadan, top halinde bardağın dibine kadar inen reçelin kıvamı tutmuş demektir. Unutmayın soğuyunca da biraz katılaşacak.

Elma, ayva gibi reçellerde meyvelerin çekirdeklerini de küçük bir kese içine yerleştirip reçelle birlikte kaynatırsanız daha parlak bir reçel elde edebilirsiniz.

Reçelinizin kıvamı, tadı ve rengi tamam. Peki bununla bitiyor mu? Reçelin saklama koşulları da aynı şekilde çok önemli. Reçeli koyduğunuz kavanozların kullanmadan önce sıcak suyla güzelce yıkanmış ve kurulanmış olmasına dikkat edin.

Reçelinizi koyduğunuz kavanozun boyutu da son derece önemli. Çünkü kavanozu açtıktan kısa bir süre içerisinde reçelinizi tüketmeniz gerekiyor. Aksi halde şekerlenip tadı bozulacaktır. Bu sebepten dolayı küçük kavanozları tercih etmenizi öneriyoruz.

Kavanozların kapağını iyice kapattığınızdan eminseniz, kavanozları kapağı altta kalacak şekilde güneş görmeyen serin bir yerde muhafaza ediniz.

Farklı reçel tarifleri için sizi forumumuza bekliyoruz.

Reçel tariflerini paylaştığımız forum sayfamıza gitmek için tıklayınız. 

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir